Asslamualaikum....
hai semua warga blogger.. lamakan rasanya saya tak menyibukkan diri kat blog nie....
rasa janggal pulak nak menulis bebanyak cmni...
bukan merajuk dari bidang penulisan nie...
just busy jer dengan life sekarang...
biasalah kelas sem2 nie padat sangat...
untuk tajuk kali ini aku nak cerita pasal life aku sem2 nie...
hahhahhhaaaa....
rasanya dah nak setengah sem aq alami sem2 nie...
banyak gak la cerita menarik, suka, duka yang aku alami...
tapi paling banyak aku nak cerita pasal dunia pastry lah....
aku dah mula merasakan aura seni pastry ini..
semuanya hasil titik peluh chef tamziez and chef wan yang banyak bagi tunjuk ajar kepada semua student2 pastry dan memberi resepi yang best2...
huahuahuahua....
sem nie aku belajar buat dessert and roti...
mang best la.. tapi penatyer study tuhan aje yang tahu...
mana tak nyer aku rasa antara warga blogger semua yang merupakan kawn2 aq xde yang kelas sampai pukul 1pg arn....
hahhahahaha...
atulah yang aku alami sem ini...
tp semua tu pengorbanan yang aku perlu tempuhi untuk lebih berjaya...
INSYAALLAH....
hahahhahaha...
aku rasa cam bagi ceramah plak....
ermmm... malam ni sampai sini ajer lah aku mengarut...
penat lah nak tdur...
korang nak resepi dari aku ke?????
hehehhe rajin2 lah bce BLOG AKU...
nescaya akan dapat resipi yang tersembunyi...
kat bawah nie aq selitkan beberapa resipi dessert yang aku blaja...
CREAM
BRULEE
500G DOUBLE
CREAM
100G YOLK
1/2TSP VANILLA
ESSENCE
METHOD
1) SIMMER
CREAM
2) BEAT
YOLK
3) POUR
SUGAR
4) DROP
IN VANILLA ESSENCE
5) STIM
BAKE AT 180°C FOR 15MINUTE GAS MARK 4/3/2
COCONUT
CREAM BRULEE
400G DOUBLE
CREAM
100G COCONUT
MILK
75G SUGAR
1/2TSP VANILLA
ESSENCE
METHOD
1) SIMMER
CREAM
2) MIX
COCONUT MILK AND SUGAR
3) DROP
IN VANILLA ESSENCE
4) STIM
BAKE AT 180°C FOR 15MINUTE GAS MARK 4/3/2
APPLE
STRUDDLE
50G BROWN
SUGAR
¼ TSP CINNAMON
POWDER
GROUND ALMOND & MELTED BUTTER (
MIXTURE A )
FILO PASTRY AS BASE
METHOD
1 ) PLACE FILO PASTRY ON PARCHMENT PAPER
2) SPREAD
MIXTURE A IN FILO PAPER ANR DO IT FOR 3 LAYER
3) POUR
IN THE FILLING AND ROLL IT
4) BAKED
AT 180°C FOR 15MINUTE AT GAS MARK 5/4/3
Nak lagi resepi??? tunggu lah sampai aku rajin nak update blog lg ea... hehheheh
No comments:
Post a Comment