seangkatan denganku

Saturday, March 3, 2012

semesta baru...

Asslamualaikum....
hai semua warga blogger.. lamakan rasanya saya tak menyibukkan diri kat blog nie....
rasa janggal pulak nak menulis bebanyak cmni...
bukan merajuk dari bidang penulisan nie...
just busy jer dengan life sekarang... 
biasalah kelas sem2 nie padat sangat...

untuk tajuk kali ini aku nak cerita pasal life aku sem2 nie...
hahhahhhaaaa....
rasanya dah nak setengah sem aq alami sem2 nie...
banyak gak la cerita menarik, suka, duka yang aku alami...
tapi paling banyak aku nak cerita pasal dunia pastry lah....

aku dah mula merasakan aura seni pastry ini..
semuanya hasil titik peluh chef tamziez and chef wan yang banyak bagi tunjuk ajar kepada semua student2 pastry dan memberi resepi yang best2...
huahuahuahua....

sem nie aku belajar buat dessert and roti...
mang best la.. tapi penatyer study tuhan aje yang tahu...
mana tak nyer aku rasa antara warga blogger semua yang merupakan kawn2 aq xde yang kelas sampai pukul 1pg arn.... 
hahhahahaha...
atulah yang aku alami sem ini...
tp semua tu pengorbanan yang aku perlu tempuhi untuk lebih berjaya...
INSYAALLAH....

hahahhahaha...
aku rasa cam bagi ceramah plak....

ermmm... malam ni sampai sini ajer lah aku mengarut...
penat lah nak tdur...
korang nak resepi dari aku ke?????
hehehhe rajin2 lah bce BLOG AKU...
nescaya akan dapat resipi yang tersembunyi...

kat bawah nie aq selitkan beberapa resipi dessert yang aku blaja...

CREAM BRULEE

500G               DOUBLE CREAM
100G               YOLK
75G                 SUGAR
1/2TSP            VANILLA ESSENCE

METHOD
1)      SIMMER CREAM
2)      BEAT YOLK
3)      POUR SUGAR
4)      DROP IN VANILLA ESSENCE
5)      STIM BAKE AT 180°C FOR 15MINUTE GAS MARK 4/3/2 

COCONUT CREAM BRULEE

                                                      400G               DOUBLE CREAM
100G               COCONUT MILK
75G                 SUGAR
1/2TSP            VANILLA ESSENCE

METHOD
1)      SIMMER CREAM
2)      MIX COCONUT MILK AND  SUGAR
3)      DROP IN VANILLA ESSENCE
4)      STIM BAKE AT 180°C FOR 15MINUTE GAS MARK 4/3/2 



APPLE STRUDDLE
 

2 PIECE          APPLE WEDGES                              FILLING
50G                 BROWN SUGAR
¼ TSP             CINNAMON POWDER
GROUND ALMOND & MELTED BUTTER ( MIXTURE A )
FILO PASTRY AS BASE

METHOD
1       )      PLACE  FILO PASTRY ON PARCHMENT PAPER
2)      SPREAD MIXTURE A IN FILO PAPER ANR DO IT FOR 3 LAYER
3)      POUR IN THE FILLING AND ROLL IT
4)      BAKED AT 180°C FOR 15MINUTE AT GAS MARK 5/4/3

Nak lagi resepi??? tunggu lah sampai aku rajin nak update blog lg ea... hehheheh

No comments:

Post a Comment


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...